Verschil tussen wiet en hasj

Hasj en wiet zijn softdrugs die allebei van de Cannibis (Hennep) plant worden gemaakt. Wat is het verschil tussen wiet en hasj of is er geen verschil?

cannabis plantWiet

Wiet is eigenlijk niets anders dan de gedroogde vrouwelijke bloemtop van de Cannabis plant. Tijdens het groei- en droogproces van de bloem ontstaan er door een chemisch proces in de plant harskristallen op de bloemtoppen. Een van de elementen van deze kristallen is tetrahydrocannabinol, beter bekend als THC. Dit is de werkzame psychoactieve stof waar het de gebruiker om te doen is. De gedroogde bloemtoppen (wiet) kunnen op verschillende manieren worden gerookt.

Hasj

Hasj wordt gemaakt van de hars die zich op de bloemtoppen (en op de blaadjes) van de cannabis plant heeft afgezet. Hoe de hars gescheiden wordt van de plant, hangt af van de gewenste kwaliteit. Een hoge kwaliteit hasj (met veel hars en weinig plantendelen) vereist een andere scheidingstechniek dan een goedkope kwaliteit.

Een veelgebruikte methode is het ‘mechanisch zeven’ de Cannabis planten worden dan geschud boven een zeef waarbij het hars door de zeef valt en de plantendelen achterblijven in de zeef. Hoe grover de zeef, hoe meer plantendelen er door de zeef vallen en hoe lager de uiteindelijke kwaliteit hasj.

Maar het kan ook zijn dat het scheiden door een chemisch proces gaat. Het uiteindelijke product is een donkerbruine ‘blok’ hasj dat vettig aanvoelt (te vergelijken met een runderbouillonblokje).¬†Er is dus wel degelijk een verschil tussen wiet en hasj. Ze worden allebei van dezelfde plant gemaakt, alleen de verwerking is totaal verschillend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *